Comentarios de una habitante de Santorens a la carta de la Asociación al Ayuntamiento
La Inma de ca de Colladet me envía sus comentarios al respecto del post sobre la carta enviada por la Asociación Cultural San Salvador al Ayuntamiento de Sopeira el 30 de Abril, y que ya publiqué hace unos días.
Sin más preámbulos, os los copio, vale la pena que los leáis, ya que es la visión, opinión, comentarios, punto de vista, de una HABITANTE de Santorens, de una persona que vive con su familia todo el año en Santorens.
A veces pecamos de pensar que en Santorens no hay habitantes, al menos yo sí peco de esto, y creo que los debemos tener muy en cuenta. Además, ahora con la llegada de internet a Santorens podemos estar perfectamente comunicados e informados de primera mano de lo que pasa en nuestro pueblo gracias a ellos. Entre todos, millorem Santorens!
He llegit la carta de la ASOCIACIÓN CULTURAL SAN SALVADOR DE SANTORENS, tramesa a l’alcalde de Sopeira i a la Diputación Provincial i publicada en aquest blog.
Els felicito i em sembla molt bé que vetllin pel benestar del poble de Santorens i en demanin moltes millores, ja ho diuen, quien no llora no mama.
Ara bé, m’agradaria fer-hi unes quantes puntualitzacions i donar el meu punt de vista com a habitant fixa del poble.
Començant per la signatura de l’escrit hi diu:
- “unanimidad de todos los miembros de la Junta de Gobierno de la Asociación Cultural de San Salvador de Santorens”, ho trobo incorrecte quan com a mínim un d’aquests membres sé del cert que no en sabia absolutament res, potser podrien posar-hi per majoria però no per unanimitat.
- “apoyo mayoritario del conjunto de los vecinos del municipio”, no ho poso en dubte, però els que hi vivim fa molt temps que no hem estat convocats a cap reunió i no en sabíem res d’aquesta carta, i aquí hi fica veïns. No puc parlar per tots, però sí que n’he parlat amb la majoria dels que habitem a Santorens tot l’any i no en tenien cap coneixement d’aquest escrit.
Un altre punt de vista sobre algunes de les coses que es demanen:
- Sobre la petició d’una persona fixa per a la recollida de la basura de les papereres, us puc dir que durant més de 10 mesos la majoria de dies estan buides, ara, el dia que menys t’ho esperes passa algú, generalment de fora, que com a bon ciutadà, i amb la desconeixença de que més amunt hi ha els contenidors, hi llança una bossa d’escombreries, aquella mateixa nit, gossos, gats, guineus, faines i demés, ho escampen per tot arreu. Crec que això es podria solucionar posant unes tapes a les papereres com he vist a molts pobles de muntanya.
- Sobre el vallado de protección de la carretera..., primer caldria donar-li uns metres d’amplada per poder apartar-se, ja que si es fica la balla amb l’amplada actual el problema serà cap on s’apartaran els nens que baixin amb bici, monopatí o a peu quan vingui un cotxe de cara?
- Sobre les restauracions de les ermites, també hi afegiria la conservació del camins vells, crec que la Diputación ha netejat un munt de camins fins fa poc intransitables (cap a Pallerol, Pallerol-Betesa, Betesa-Santorens....), ara caldria demanar-ne un seguiment en la conservació perquè sinó en un parell o tres d’anys es tornaran a perdre.
Cal tenir en compte que l’ermita de Sant Pere, segons tinc entès, després de demanar permís al bisbat que és a qui pertany i que aquest el donés rentant-se les mans tant en qüestió de diners com de la seguretat dels que hi treballen, l’estan restaurant una amics dels de Casa Cordells amb gran força de voluntat i sense cap mena d’ajuda, pujant el material i l’aigua a peu.
- Un punt que trobo que mai es tracta i que pels que hi vivim té una importància cabdal és la neteja de la carretera quan neva. La majoria de cops, per no dir tots, quan neva ens quedem sense transport escolar perquè ningú neteja la carretera, i els demés veïns passem quan i com podem.
Aprofito també per a informar-vos de passada que ja fa tres anys que disposem de transport escolar fins a dalt del poble, abans calia baixar a la general.
La parada del bus s’ha ampliat a l’altra banda de carretera, fent-la així més segura, la canalla del poble l’utilitza 10 cops per setmana.
S’han netejat i restaurat alguns dels camins vells (encara en falten molts), no només a Santorens sinó també a la resta de la vall.
Disposem d’internet, no tenim el millor sistema ni el més ràpid, res a comparar amb les velocitats de que disposeu a la ciutat, però és que vivim al poble, a la muntanya i aquestes coses, com la mateixa vida aquí, van a poc a poc. Per ara disposem d’Internet a una velocitat prou acceptable, quan no hi ha ventades, tempestes ni nevades, amb el temps esperem aconseguir millorar-la. Per als que hi vivim i per als nostres fills, en els temps que corren, internet era realment necessari.
Santorens és un poble meravellós, un d’aquest pobles on encara hi viu la màgia de la muntanya, que encara conserva la seva ànima, millorem-lo però amb compte, no el trivialitzem.
Salutacions,
Imma de Casa Colladet.
P.D: us recomano si en teniu oportunitat mireu el documental “Territorio de abejas, paisaje de hombres”
No hay comentarios:
Publicar un comentario