SOS: salvemos el reloj del campanario de la Iglesia de Santorens
La Montse de ca de Torres me envió hace unos días un gran reflexión y escrito sobre el estado de deterioro del campanario y reloj de la Iglesia de Santorens. Un SOS para que hagamos algo para salvarlo de la ruina y quien sabe si destrucción por derrumbe.
También me envíó unas fotos, prueblas claras de que el SOS es alto y claro.
S.O.S església de Santorens.
Recordo ja fa uns anys , vaig pujar al campanar i allà en unahabitació es trobava la maquinària de l’antic rellotge amb el que esfeia sonar les campanes. Una vegada més va ser en aquella ocasió unveí del poble qui va dedicar part del temps de les seves vacances aintentar posar-lo en marxa i ho va aconseguir, però actualment la sevasituació és molt lamentable degut al mal estat en que es trobal’interior de la torre i la gran quantitat de “guano”, excrements decolom així com coloms morts arreu, però d’això ja en parlaré en unaaltra ocasió
Seria molt interessant la rehabilitació de l’antiga màquina delrellotge una autèntica obra d’art , rodes amb dents que s’ajuntavenles unes a les altres i que feien que allò tingués vida i utilitat ,Calia donar-li corda cada dia, la força que movia aquest grandiósartilugi era simplement unes peces que lligades cada una a la sevacorda calia fer pujar. Donar corda al rellotge consistia en fer pujaraquestes peces enrotllant les seves respectives cordes al cilindre.Si això no s’efectuava cada dia el rellotge es parava .
Mostres de maquinàries similars es poden contemplar en diferentsmuseus (Museu Etnològic Municipal d’Agramunt on s’hi pot trobar lamàquina del rellotge del campanar que es va ser servir fins al 1991,El rellotge públic de Llançà que l’han col·locat al vestíbul de laNova Biblioteca Municipal de la República del Cap de Creus, tambéCollbató disposa del Museu Coses del Poble, on s’exposen diversosobjectes, com la maquinària del rellotge del campanar de l’església,que data del 1848 ...) i nosaltres la tenim totalment oblidada, ja queno s’hi pot accedir còmodament degut al perill d’esfondrament.
El seu accés és per a l’interior de l’església on a la dreta deltemple es troba l’escala que condueix al cor i des d’aquest indret, hiha un accés per una porta situada a l’esquerra que condueix a lesgolfes des d’on es pot contemplar la volta de canó de la nau centralde l’església, tot seguit entrem per una altra porta a l’esquerra i jaens trobem a l’interior del campanar on grans quantitats d’excrementsi coloms morts ens van conduint passant per sota dels tensors de latorre fins a l’habitació on es troba la maquinària de l’antic rellotge. Si continuem pujant arribarem a la part superior del campanar onpodem contemplar les quatre campanes de l’església i l’antigainstal·lació que il·luminava el campanar i que seria interessant poderrecuperar donant-li més vida i protagonisme a aquest elementarquitectònic. Però cal remarcar que tot aquest accés està moltdeteriorat i en cas d’ensorrar-se acabarà per malmetre-ho tot.
Montse de ca de Torres
2 comentarios:
Benvolguts amics, cordials salutacions des de la República del Cap de Creus. Encara que ens sàpiga molt de greu, els amics de Llançà encara no gaudeixen de la companyia de l’antic rellotge a la biblioteca, perquè encara no l’han baixat del campanar, i la biblioteca encara només és un plànol. Aquí les coses van mooolt a poc a poc. Molt més que els nostres desitjos. Una forta encaixada. Salut !
http://www.republicadelcapdecreus.es.tl/
Sento la lentitut del vostre projecte, però consultant per Internet vaig trobar la crònica amb data del 9 de juliol de 2008 signada per Lluïs F., Notícies del C. de C.
(veure el link)
Comentaris (3) - República del Cap de Creus
on ja es donava per fet.
De tota manera com a veïna de Santorens trobo molt satisfactori que els comentaris que gràcies a aquest blog es realitzen les llegeixi tothom i puguin tocar la fibra a qui correspongui.Tot sigui per aconseguir el que ens proposem.
Salutacions
Montse de Ca de Torres
Publicar un comentario